dilluns, 25 d’abril del 2016

AIXÍ COM CELL QUI ES VEU PROP DE LA MORT

"Així com cell qui es veu prop de la mort" d'AUSIÀS MARCH

Aquest poema va ser escrit per Ausiàs March, un poeta i cavaller valencià medieval originari d'una petita família noble i amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià. L'amor, la mort i els temes espirituals són dels més importants a l'obra d'Ausiàs March, destacat per ser el primer autor en escriure poesia culta en català sense provençalismes.

El tema del poema s'expressa amb el conegut mite del nàufrag, molt utilitzat a l'antiguitat en textos llatins i grecs.
El mar en aquestes circumstàncies de tempesta, és com un lloc dolent, i el mariner veu on podria salvar-se «lo lloc», però no hi pot arribar. Aquest esquema promou l'angoixa amorosa: «el fet de voler i no poder». Ell veu que ella és la única que el pot salvar del malestar dels seus sentiments, però ella no l'estima ni el correspon.


Així com cell qui es veu prop de la mort, 10A
corrent mal temps, perillant en la mar, 10B
e veu lo lloc on se pot restaurar 10B
e no hi ateny per sa malvada sort, 10A
ne pren a me, qui vaig afanys passant, 10C
e veig a vós bastant mos mals delir. 10D
Desesperat de mos desigs complir, 10D
iré pel món vostre ergull recitant. 10C


L'estructura d'aquest poema està formada per vuit versos decasíl·labs amb una rima consonant i masculina, ja que acaben en paraula aguda (ABBACDDC). Aquest tipus d'estrofa era molt utilitzada als segles 14 i 16 pels poetes catalans que encara escrivien en occità. Hi ha una polisíndeton perquè hi ha una repetició de la conjunció e .

En conclusió aquest poema tracta sobre l'amor infeliç, comparant al poeta amb el mite del nàufrag i trenca amb el tòpic medieval de l'amant.

Sergi Casado

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BÈLGICA

Bèlgica de Josep Carner Per Judit Maynou Si fossin el meu fat les terres estrangeres, m’agradaria fer-me vell en un país on es ...