dilluns, 25 d’abril del 2016

LA BALADA DE LA GARSA I L'ESMERLA


La Balada de La Garsa i L’Esmerla
Joan Roís de Corella
________________________________________________________________________
Joan Roís de Corella, nascut a Gandia, és un dels autors més importants del segle d’Or i va tenir una íntima relació amb el poeta Ausiàs March.
Corella és considerat el màxim representant de l’humanisme renaixentista als Països Catalans.
Els gèneres que ell tractava eren la literatura religiosa i doctrinal, però en aquest poema trobem una temàtica amorosa influenciada per la poesia trobadoresca i l’amor cortès.
Per tant, el tema és l'angoixa i el patiment de l’enamorat, ja que la persona estimada es mostra indiferent davant del seu amor.
Respecte a l’estructura, aquest poema està organitzat en dues parts. En primer lloc ens presenta als protagonistes, aquests són la garsa i l’esmerla, dos ocells. Els protagonistes establiran un diàleg amorós que representaren l’enamorat i l’estimada.
En la segona part es presenta una cançó (que és la balada) que expressa els sentiments de dolor que sent l’enamorat pel fet de ser rebutjat, per tan és tracta de la declaració amorosa.
Analitzant la mètrica, veiem que els deu primers versos, són decasíl·labs amb rima consonant i creu-creuada, a més consta de dos versos aparellats.
A la segona part tenim, en canvi, catorze versos de vint i quatre síl·labes.
Veient ara els recursos estilístics, observem que en els dos primers versos hi ha un asíndeton perquè es suprimeix la conjunció davant de “penatge blanc”.
En l’estrofa següent es veu com l’autor vol destacar la bellesa o l’aspecte físic del personatges amb paraules com: “peus”, “ull”, “celles”, “penatge”, “il·lustre”, entre d’altres.
En general, en la primera i la tercera estrofa trobem metàfores que fan referència a l’amor com si fos una malaltia, amb expressions com “mal” o “guarir”.


Finalment, com a conclusió, he de dir que l’autor expressa molt bé l’amor cortès mitjançant el gènere de la balada per tal d’explicar una història d’amor. 

Stefany Barberán Vera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BÈLGICA

Bèlgica de Josep Carner Per Judit Maynou Si fossin el meu fat les terres estrangeres, m’agradaria fer-me vell en un país on es ...